Halló, ott Isten?

Mérnöki szemmel az ezoterika útvesztőjében.

Porold le az iránytűdet

Nem kell rossz irányba menned azért, mert másoknak hibás az iránytűje!

A lélek szava

Vajon milyen lenne a világ, ha a lelkünk alaptermészete szerint élnének az emberek?

Legyen világosság... vagy sötétség!

Biztosan eljön majd az az idő, amikor tökéletességünket megélhetjük itt a Földön. De mi lesz aztán?

Teremtőgép

Lehet, hogy ilyen lenne az a világ is, amit az emberiség gondolatvilága teremt meg?

 

 

Selfness életvezetési tanácsadó
Hipnoterapeuta, Coach
Theta Healing konzulens
Germán Gyógytudomány tanácsadó

  • 2020. április 27. 20:40

Milyen világot akarunk- elnyomás nélkül

Tipp a Milyen világot akarunk meditációhoz.

Mai világunkban olyan gyakoriak az elnyomó kapcsolatok, hogy sokszor nem is tudatosul az érintettekben, hogy ilyenben élnek.

Az ellened irányuló elnyomó magatartás legfontosabb ismertetője, hogy elbizonytalanít magadban. A külsődet, tudásodat, tevékenységedet illetően azt a benyomást kelti benned, hogy nem vagy teljes értékű, nem vagy elég jó. Ilyen lelkiállapotban nem érzed magad teljesnek. Az életed kihívásaitól félsz ahelyett, hogy pozitív izgalommal töltenének el. Természetesen elnyomásnak élheted meg azt is, ha folyamatosan irányítanak, gátolnak abban, hogy saját döntéseket hozz, és azok szerint élj, de lelki értelemben csak akkor elnyomás, ha elbizonytalanít magadban. Az nem mérgező a lelkednek, ha vágysz a tengerpartra, de pl. anyagiak, vagy egy határzár miatt nem mehetsz el. Az viszont igen, ha valakinek módjában állna könnyedén segítenie abban, hogy teljesüljön a vágyad, de nem teszi, mert szerinte "nincs értelme" odamenned. Jogod van eldönteni, hogy mit akarsz, és a vágyaidhoz is kizárólagos jogod van. Tiszteletlenség az, ha valaki kétségbe vonja ezeket a jogaidat.

Az nem elnyomás, ha önként hozott áldozatként mondasz le dolgokról pl. egy baba, vagy egy beteg idős ember ápolása miatt. Az ilyen önkéntes lemondás még akkor is jó érzéssel tölt el, ha nehéz feladatot vállalsz vele, mert a te döntésed. Egészen más viszont az, ha félelemből mond le valaki a szabad akaratáról azért, mert egy közeli családtagja vagy főnöke nem tűri az ellentmondást.

Lehet olyan kapcsolatod az életed egy szereplőjével (házastárs, szülő, anyós/após, főnök…), amelyben folyamatosan bírálnak, leértékelnek, elbizonytalanítanak. Kritizálják az önálló véleményed. Még az is elnyomás lehet, ha a kinyilvánított véleményedet mindig megtoldják, vagy egy-egy produktumodat megdicsérik, de azonnal hozzáteszik, hogy „legközelebb így meg így csináld, és még jobb lesz”. Háziasszonyok gyakran találkoznak ilyen jó tanácsokkal az anyjuk, vagy az anyósuk részéről. Ez az elnyomás alattomos formája, mert jó indulatnak tüntetik fel, hisz csupán tanácsot adnak, és lehet, hogy tényleg ez a szándékuk. Ugyanakkor, azt sugallja, hogy nem tudsz eleget, és nem vagy képes tökéletesen megalkotni valamit. Pedig dehogyis nem! Az a vélemény, amit megalkottál lehet teljesen tökéletes a számodra ahhoz, hogy optimális döntést hozz a saját életedben, és nem biztos, hogy szükséged van további részletekre. Ahogy a főztöd is lehet tökéletes a számodra, sőt! Az ő számukra is annak kellene lennie, hisz a lényeg a tisztelet és szeretet, amit kifejezel azzal, hogy főztél nekik és megvendégeled őket. Ha kritizálnak cserében, az tiszteletlenség. Ezzel a magatartással ők átrángatnak a saját valóságukba, ahol az ő mércéik a mérvadók, és ezzel elbizonytalanítanak abban, hogy a te valóságod jó úgy, ahogy van.
Megélheted elnyomásként akár azt is, ha valaki rendszeresen pozitív értékelést ad rólad, mert azt a benyomást keltheti benned, hogy meg kell felelned az ő ízlésének, értékítéletének.


Feltételes módban fogalmaztam, mert a fentiek nem mindenesetben rombolóak. Attól függ, hogyan éled meg, és fontos észrevenni, hogy milyen szándék húzódik meg mögöttük. Fogadhatod örömmel a véleményformáló jó tanácsokat, és a főztödet illetőeket is. Ugyanakkor, ha azt érzed miattuk, hogy egyedül képtelen vagy tökéleteset alkotni, elbizonytalanodsz a tudásodat, képességeidet, külsődet illetően, akkor ez bizony akadályoz abban, hogy megéld a „jó vagyok úgy, ahogy vagyok” érzést.
A fent említett helyzetek nem feltétlenül mérgezőek, de könnyen eldöntheted, hogy azok-e. Ha be tudsz azonosítani ilyen helyzetet az életedben, gondolj most rá, és figyeld meg, hogy a mellkasod tájékán mit érzel! Ha szűkülést, vagy nyomást, akkor ott baj van. Ha tágulást, akkor az  számodra nem mérgező kapcsolat. Egy kapcsolat akkor egészséges, ha szeretetet érzel amikor rágondolsz. Ha félelem, szorongás jelenik meg, akkor mérgező.

Ha egy ilyen elnyomott helyzetnek a hiányát akarod átélni a meditációban, akkor elképzelheted, hogy a Teremtő (az univerzum legmagasabb szintű intelligenciája) egy kapcsolóval kikapcsolta minden emberből a tiszteletlenséget, azt a szándékot, hogy mások fölötti hatalomra törekedjen. Az új világból egyszerűen hiányzik ez az összetevő, mert mindenki elégedett önmagával, senkinek nincs szüksége arra, hogy másokhoz viszonyítsa magát. Bármikor hibázol, készségesen segítenek helyrehozni anélkül, hogy bárki is megszidna érte. Mindenki tudja, hogy a hibákból lehet tanulni. Elképzelheted, hogy az életed szereplői egytől egyig tisztelnek, tisztelik a saját életedre vonatkozó döntéseidet, és semmi kivetni valót nem találnak benne, ha a véleményed eltér az övékétől. Feltétel nélküli szeretettel fordul feléd mindenki, és fel sem merül, hogy kritizálják a gondolkodásodat, vagy a döntéseidet. Ugyanakkor teljes biztonsággal számíthatsz rá, hogy egy emberként állnak melléd, ha egy hibás döntés miatt bajba kerülsz.

Ez most utópiának tűnik, de valójában megfelel az emberi evolúció következő fokának, amelyben a tudatosságunk meghaladja az egó szintjét. Bátran kóstolj bele a jövőbe a meditációdban, és ÉLVEZD!

Ajánlanád valakinek?
Oszd meg kedvenc helyeden!

Keressen fel meghallgatom!


info kukac rajtammulik.hu